Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date. Care sunt cazurile de utilizare a datelor cu volum mare (Big Data)?

Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date. Care sunt cazurile de utilizare a datelor cu volum mare (Big Data)?

ASOCIAȚIA SMART ALLIANCE implementează pe parcursul anului 2023 un amplu proiect prin care oferă gratuit companiilor din regiunile Centru, Nord-Est, Sud – Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia un pachet de 7 cursuri online destinate creșterii nivelului de competente digitale ale angajaților. Grupul țintă îl constituie societățile din județele Alba, Brașov, Mureș (municipiul Târgu-Mureș), Sibiu, Bacău, Iași, Neamț, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Gorj, Olt și Vâlcea.

Scopul proiectului este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini aferente sectoarelor economice și domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților, prin realizarea analizei potențialului de digitalizare și formare pentru 50 întreprinderi și derularea programelor de formare profesională a competențelor digitale pentru 500 de angajați.

Unul dintre cursurile programate în cadrul proiectului este acela de Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data).  Care sunt cazurile de utiizare a datelor cu volum mare (Big Data).  Lăsăm mai jos câteva coordonate:

Dezvoltarea produselor Companii precum Netflix și Procter&Gamble utilizează Big Data pentru a anticipa solicitările clienților. Acestea construiesc modele predictive pentru produse și servicii noi prin clasificarea atributelor cheie ale produselor sau serviciilor anterioare și actuale și prin procesarea relației dintre aceste atribute și succesul comercial al ofertelor.
Întreținerea predictivă Factorii care pot prezice defecțiuni mecanice pot fi îngropați adânc în datele structurate, cum ar fi anul, marca și modelul echipamentului, precum și în datele nestructurate, date ale senzorilor, mesaje de eroare și temperatura motorului. Analizând aceste indicații ale potențialelor probleme înainte să apară problemele propriu-zise, organizațiile pot implementa mentenanța într-un mod mai rentabil și pot maximiza durata de funcționare a pieselor și echipamentelor.
Experiența clientului Big Data permite colectarea de date din rețelele de socializare, vizitele pe web, jurnalele de apeluri și din alte surse pentru a îmbunătăți experiența de interacțiune și pentru a maximiza competitivitatea.
Fraude și conformitate Cadrele de securitate și cerințele de conformitate sunt în continuă evoluție. Big Data ajută la identificarea tiparelor de acțiune pe baza datelor care semnalează fraude și care pot cumula volume mai mari de informații, pentru a accelera rapoartele de reglementare.
Machine Learning Machine learning și Big Data – constituie unul dintre subiectele de interes, pentru companiile private. Acestea permit instruirea, și nu programarea mașinilor. Disponibilitatea Big Data permite exersarea modelelor de machine learning.
Eficiența operațională Eficiența operațională poate să nu aibă un impact foarte mare, dar reprezintă o zonă în care Big Data exercită cel mai mare impact. Cu Big Data, se poate analiza și evalua producția, feedback-ul și retenția clienților, dar și alți factori necesari pentru a diminua inactivitatea și a anticipa cererile viitoare. Big Data pot fi, de asemenea, utilizate pentru a îmbunătăți procesul decizional în funcție de cererea actuală de pe piață.
Stimularea inovației Big Data poate ajuta și la creșterea gradului de inovare, studiind interdependențele dintre oameni, instituții, entități și procese și poate stabili, noi metode de utilizare a acestor informații. Acestea aduc un plus valoare și în privința analizei tendințelor și dorințelor clienților, mai ales, atunci când se livrează servicii noi.

Pentru înscrieri la cursurile organizate de Smart Alliance puteți accesa formularul de AICI.

Sursa foto shutterstock.com

 

 


Monica Dona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *