Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data) Cum funcționează Big Data?

Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data) Cum funcționează Big Data?

ASOCIAȚIA SMART ALLIANCE implementează pe parcursul anului 2023 un amplu proiect prin care oferă gratuit companiilor din regiunile Centru, Nord-Est, Sud – Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia un pachet de 7 cursuri online destinate creșterii nivelului de competente digitale ale angajaților. Grupul țintă îl constituie societățile din județele Alba, Brașov, Mureș (municipiul Târgu-Mureș), Sibiu, Bacău, Iași, Neamț, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Gorj, Olt și Vâlcea.

Scopul proiectului este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini aferente sectoarelor economice și domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților, prin realizarea analizei potențialului de digitalizare și formare pentru 50 întreprinderi și derularea programelor de formare profesională a competențelor digitale pentru 500 de angajați.

Unul dintre cursurile programate în cadrul proiectului este acela de Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data).  Cum funcționează însă Big Data?  Lăsăm mai elementele care stau la baza implementării acestui concept.

Big Data are ca obiectiv deschiderea unor noi oportunități în domeniul modelelor de afaceri, și nu numai. La baza implementării acestui concept stau elemente, precum:

  1. Integrarea – Big Data este un concept care are în vedere reunirea datelor ce provin din cadrul mai multor surse, dar și aplicații. De asemenea, extragerea, transformarea și încărcarea (ETL), nu sunt singurele operațiuni în acest domeniu. Acesta impune utilizarea mai multor strategii și tehnologii noi pentru analiza seturilor de Big Data.
  2. Administrare Big Data – este o acțiune care necesită un spațiu mai mare de stocare. Această acțiune se poate realiza în cloud, la nivel local sau chiar în ambele tipuri. Varianta de stocare a datelor se poate face și în funcție de locul în care acestea se află, la momentul respectiv. Dar și de resursele disponibile pentru integrarea unui program care să permită stocarea și gestiunea unor date cu volum mare.
  3. Analiza și investițiile în Big Data– ambele sunt benefice doar dacă compania operează cu volume mari de date. Programele specifice acestui domeniu au scopul de a facilita și eficientiza munca cu astfel de date. De asemenea, astfel de programe și modele se impun, mai ales, în domenii precum inteligența artificială și e-learning.

Pentru înscrieri puteți accesa formularul de AICI.

Sursa foto shutterstock.com


Monica Dona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *