Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data) Cei 3 V în gestionarea structurată a volumelor mari de date (Big Data)

Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data) Cei 3 V în gestionarea structurată a volumelor mari de date (Big Data)

ASOCIAȚIA SMART ALLIANCE implementează pe parcursul anului 2023 un amplu proiect prin care oferă gratuit companiilor din regiunile Centru, Nord-Est, Sud – Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia un pachet de 7 cursuri online destinate creșterii nivelului de competente digitale ale angajaților. Grupul țintă îl constituie societățile din județele Alba, Brașov, Mureș (municipiul Târgu-Mureș), Sibiu, Bacău, Iași, Neamț, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Gorj, Olt și Vâlcea.

Scopul proiectului este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe, competențe și aptitudini aferente sectoarelor economice și domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților, prin realizarea analizei potențialului de digitalizare și formare pentru 50 întreprinderi și derularea programelor de formare profesională a competențelor digitale pentru 500 de angajați.

Unul dintre cursurile programate în cadrul proiectului este acela de Programe de formare dedicate dezvoltării competenţelor digitale specifice gestionării structurate a volumelor mari de date (big data).  Cum funcționează însă Big Data și care sunt cuvintele cheie în gestionarea structurată a volumelor mari de date (Big Data).  Lăsăm mai jos cele trei V-uri care caracterizează Big Data:

Volum Cantitatea de date contează. Cu Big Data, se procesează volume mari de date nestructurate, cu densitate redusă. Acestea pot fi date de valoare necunoscută, cum ar fi fluxurile de date Twitter, datele despre secvențele de clicuri pe o pagină web sau într-o aplicație mobilă sau echipamentele activate prin senzori.
Viteză Viteza este rata la care datele sunt primite și (poate) accesate. În mod normal, cea mai mare viteză a datelor se transmite direct în memorie, prin comparație cu scrierea pe disc. Unele produse inteligente activate prin internet funcționează în timp real sau aproape real și vor necesita evaluare și acțiune în timp real.
Varietate Varietatea se referă la numeroasele tipuri de date disponibile. Tipurile de date tradiționale au fost structurate și se încadrează perfect într-o bază de date relațională. Odată cu creșterea Big Data, datele vin sub formă de noi tipuri de date nestructurate. Tipurile de date nestructurate și semistructurate, cum ar fi datele de tip text, audio și video, necesită o preprocesare suplimentară pentru extragerea semnificației și susținerea metadatelor.

Pentru înscrieri puteți accesa formularul de AICI.

Sursa foto shutterstock.com


Monica Dona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *