Smart Alliance – Innovation Technology Cluster pune bazele dezvoltării unui consorțiu care vizează inovarea prin digitalizare în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia

Smart Alliance – Innovation Technology Cluster pune bazele dezvoltării unui consorțiu care vizează inovarea prin digitalizare în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia

Smart Alliance – Innovation Technology Cluster împreună cu partenerii săi, USH Pro Business și Elinclus, au pus bazele primului centru de inovare prin digitalizare, denumit Smart eHUB – Digital Innovation Hub, din regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia. Consorțiul este conceput ca o rețea de centre de inovare prin digitalizare ce se vor dezvolta într-un  ecosistem colaborativ axat pe interacțiunea dintre toți cei care pot contribui la inovare folosind tehnologiile noi ale spațiului virtual. Scopul acestui centru de inovare și digitalizare este de a deveni principalul furnizor de servicii digitale capabil să ofere  firmelor din sectorul privat, în special, dar și instituțiilor publice, cea mai bună expertiză și competențe pe tehnologii necesare transformării digitale, cum ar fi: procesare de date, IoT, IIoT, industria 4.0, M2M, inteligență artificială, electronică, robotică, cloud computing, tehnologii laser, printing 3D, blockchain, sisteme de informații spațiale sau geografice și altele.

„Suntem foarte mândri de faptul că am reușit să creăm acest consorțiu care își propune să găsească soluții care să răspundă la nevoia imediată de intervenție pentru inovare și digitalizare în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia. Scopul nostru este să ajutăm companiile din regiune să adopte tehnologiile digitale pentru a se dezvolta într-un ritm mai alert și pentru a deveni mult mai competitive la nivel local și global.” a declarat Emanuela MODORAN, CEO Smart Alliance – Innovation Technology Cluster.

Smart eHUB – Digital Innovation Hub este un proiect cu susținere europeană, inițiat de clusterul Smart Alliance – Innovation Technology Cluster împreună cu partenerii USH Pro Business și Clusterul Elinclus care au depus eforturi în vederea demonstrării necesității unui „Digital Innovation Hub” în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia. Principalul obstacol al entităților juridice din această regiune în procesul intern de transformare digitală este know-how-ul și accesul la tehnologiile inovatoare și digitale. Centrul de inovare și digitalizare Smart eHUB – Digital Innovation Hub are ca scop principal eliminarea acestor obstacole care împiedică companiile din regiune să devină mai competitive.

„Parteneriatul creat vine într-un moment care la noi se manifestă un paradox digital: avem companii care sunt vârfuri de lance în tehnologia informației, credem în transformarea digitală dar la nivel antreprenorial chiar și firme care vând astfel de soluții  nu au strategii digitale. Universitatea noastră are deja un ecosistem consistent de afaceri în această regiune, format din entități juridice, clustere, sau centre de transfer tehnologic, are o facultate de specialitate, are parteneriate cu firme și consorții de export care au nevoie de servicii specializate în transformarea digitală. Există puțină expertiză și experți care să conducă experiența antreprenorială spre digitalizare, adică pe un drum care prespune modificarea modelului de afaceri cu care am fost învățați. Prin acest proiect mergem în avangarda transformărilor antreprenoriale.” a declarat Costin LIANU, Director General USH Pro Business.

Ariile de intervenție ale centrului de inovare si digitalizare Smart eHub – Digital Innovation Hub sunt axate pe Strategia de Specializare Inteligentă a celor două regiuni adresate. Acestea sunt: Smart City, Agricultură și industria alimentară (cu accent pe produsele biologice tradiționale, bioeconomie și agricultură de precizie), Turism și identitate culturală, Prelucrarea lemnului & mobilier, Textile și îmbrăcăminte, Circuite Electronice Integrate, Auto – producția de subansamble auto, Automotive Electronics, Producția de cabluri, Inginerie și activități conexe de consultanță tehnică, Dezvoltare & Cercetare în alte științe naturale și inginerie.

„Clusterul ELINCLUS fiind un cluster care grupează firme inovatoare ce dispun de o bogată expertiză în domenii cum ar fi electronică, optoelectronică, comunicații (inclusiv pe fibra optică), precum și tehnologia informației poate, ca împreună cu partenerii consorțiului creat, să contribuie, în mod plenar, la sprijinirea politicii de digitalizare promovată intens de Comisia Europeană inclusiv în viitorul exercițiu bugetar 2021-2027. În acest fel se asigură climatul favorabil pentru firmele din regiune de a se racorda corespunzător la tendința cerută de revoluția industrială 4.0” a declarat Paul SVASTA, Președinte Elinclus.

Smart eHUB – Digital Innovation Hub este conceput ca un „one-stop-shop”, într-o rețea formată în mai multe centre locale în cadrul celor două regiuni adresate, unde companiile de orice mărime interesate de inițierea sau accelerarea procesului de digitalizare să poată beneficia de mentorat, testare, prototipuri, infrastructură digitală și altele; scopul fiind de a oferi un avantaj competitiv pe piețele locale și internaționale.

Pentru mai multe detalii despre serviciile pe care le oferă Smart eHUB – Digital Innovation Hub vă rugăm să accesați website-ul Smart eHUB.


sa_admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *