Reacţii dure după ce guvernul Ciucă a anunţat că a blocat crearea de fonduri de investiţii în start-up-uri tech cu bani din PNRR. Marius Ghenea, Catalyst: Pe ministru îl contrazice o lume întreagă. Alexandru Lăpuşan, Zitec: Este o lipsă crasă de viziune. Mihai Guran: Un pas înapoi pentru dezvoltarea sustenabilă a României în secolul 21

Reacţii dure după ce guvernul Ciucă a anunţat că a blocat crearea de fonduri de investiţii în start-up-uri tech cu bani din PNRR. Marius Ghenea, Catalyst: Pe ministru îl contrazice o lume întreagă. Alexandru Lăpuşan, Zitec: Este o lipsă crasă de viziune. Mihai Guran: Un pas înapoi pentru dezvoltarea sustenabilă a României în secolul 21

Felix Crişan, Netopia Ventures: „Este foarte ciudat că într-o lume în care totul se îndreaptă spre servicii, digitizare şi dematerializare, la noi un ministru crede că HoReCa poate avea o contribuţie mai consistentă decât orice (dar absolut orice) fel de serviciu legat de IT (până şi hulitul outsourcing aduce beneficii mai mari).“

Decizia guvernului Ciucă de a nu permite înfiinţarea cu bani din PNRR a unor noi fonduri de investiţii care să finanţeze companii de tehno­logie ci de a direcţiona banii către firme din alte domenii precum HoReCa, agricultură sau turism reprezintă o eroare strategică majoră, care nu ţine cont de realităţile din economie şi care va avea un impact negativ pe termen lung pentru proiectele locale de IT, consideră unii dintre cei mai mari jucători din ecosistemul local de tehnologie, cu care ZF a discutat în ultimele zile.

Antreprenorul Alexandru Lăpuşan, care conduce compania locală de IT Zitec, con­si­deră că decizia cabinetului arată „o lipsă crasă de viziune“.

„Unicornii din IT sunt cei cu care ne mândrim, atunci când ei apar, foarte rar, pe meleaguri mioritice, şi îi re­găsim adesea în discursul şi fotografiile poli­ti­cienilor, dar pare că acum  guvernanţii nu îşi doresc şi alţi antreprenori români de succes, nu-şi doresc mai mulţi unicorni în IT sau energie verde.

Trebuie să înţelegem că acest program nu era destinat celor la început de drum, ci startup-urilor care au dovedit deja performanţa. Prin aceste fonduri am fi putut accelera creşterea lor într-o piaţă globală extrem de competitivă.

Asta ar fi adus acest program, ar fi impulsionat startup-uri performante, aici nu vorbim de beneficii pentru IT-işti cum superficial au înţeles unii.

Fiind acum excluse de la finanţare, startup-urile româneşti de IT de succes nu vor putea accesa finanţare la nivelul necesar, sau o să o acceseze din străinătate, acele firme devenind mai puţin „româneşti“ cu fiecare rundă de finanţare. Cu alte cuvinte, nici nu îi sprijinim, ba chiar îi încurajăm „să plece“ prin alte ţări.

Este o lipsă crasă de viziune, ca să nu mai spun că avem şanse maxime să ratăm acest sprijin din zona PNNR. Investitorii privaţi vor să investească acolo unde văd şanse de câştig, nu prea mai crede nimeni în conceptele economiei planificate la centru şi organizate în cincinale.

Românii sunt buni la IT, şi asta se vede în aportul la PIB al industriei, în volumul semnificativ al banilor aduşi în ţară de industrie, în brandurile cu reputaţie globală. Ne dorim cu toţii cât mai multe firme de succes pe plan mondial, aşa că este absolut de neînţeles de ce politicienii doresc să blocheze şi această şansă a României“, a afirmat Alexandru Lăpuşan.

Material publicat de zf.ro

Zitec este membru Smart Alliance Technology Cluster.


Monica Dona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *