Smart Alliance Technology Cluster deschide noi oportunități pentru companiile de IT românești

Smart Alliance Technology Cluster deschide noi oportunități pentru companiile de IT românești

Pandemia ne-a pus în față o provocare non-negociabilă. Cum s-au adaptat companiile românești la presiunea digitalizării? Care sunt provocările și oportunitățile pentru companiile de IT românești? Cât de importante sunt în această nouă paradigmă parteneriatele și care este rolul pe care Smart Alliance Technology Cluster și l-a asumat în contextul unei piețe pline de neprevăzut? Interviul cu Ileana Vlad, director executiv Smart Alliance, oferă răspunsuri la toate aceste întrebări.

Dupa un an de pandemie, care sunt noutățile cu care vineSmartAlliance?
Este important pentru noi să creăm mediul adecvat pentru ca organizațiile românești să poată accesa oportunitățile din piața locală, europeană și globală. Pentru aceasta facilităm accesul la resurse, parteneriate internaționale și networking. În această direcție, de la începutul acestui an am avut o serie de inițiative care au inclus întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor guvernamentale menite să introducă activitatea clusterului și a proiectelor derulate în cadrul acestuia, cu accent pe implicarea și expunerea membrilor noștri atât la nivel național, cât și la nivel internațional.
De asemenea, am avut două prime evenimente care au inițiat dialogul dintre companiile membre ale clusterului și companiile și clusterele germane și franceze. Ambele au abordat perspectiva afacerilor dintre România și Germania, respectiv Franța, tendințele și oportunitățile de externalizare pe piețele externe, noi modele de afaceri, oportunități de cooperare cu rețeaua de cercetare bavareză și franceză, instrumente juridice pentru sprijinirea antreprenorilor IT, precum și prezentarea companiilor și clusterelor românești.
Inițiativele noastre sunt susținute de parteneriate solide cu clustere și asociații locale. La începutul acestui an am semnat un parteneriat strategic cu Wallachia e-Hub, prin care ne propunem să consolidăm și să dezvoltăm un mediu inovativ și competitiv în regiunea Sud-Muntenia. Suntem, totodată, membri ai Uniunii Naționale a Patronatului Român, iar de anul acesta facem parte din Comisia Națională Cercetare-Tehnologie și din Comisia Națională Economie și Finanțea UNPR.

Prin prisma poziției pe care o dețineți ce ne puteți spune despre oportunitățile pe care le au companiile românești?
Industria IT din România reprezintă unul dintre cele mai prospere sectoare economice. În 2020, conform datelor INS, contribuția IT&C la Produsul intern Brut al țării a fost de 6,8%. Este un rezultat sub media europeană, însă relativ în linie cu țările vecine, precum Polonia, Bulgaria, Ungaria și Grecia. Ceestede menționat este rata de creștere impresionantă pe care acest sector a avut-o în ultimii 5 ani. Mai mult, pandemia a definit o nouă realitate, declanșând un proces de digitalizare accelerat și schimbând radical și rapid comportamentul consumatorilor. Suntem siguri că o parte din aceste noi obiceiurivor rămâne chiar și după trecerea perioadei de mobilitate redusă, iar modificările de comportament precum cumpărăturile online și tranzacțiile fără numerar vor favoriza continuarea expansiunii rapide a digitalizării.

Digitalizarea s-a dovedit în ultima vreme esențială. Investesccompaniile românești în digitalizare?
Pandemia ne-a pus în față o provocare non-negociabilă, așacă, aflați în situația în care afacerea lor putea funcționa doarîn condițiile distanțării sociale, antreprenorii au fost implementat soluții care să le permită continuarea activității în mediul online, conform așteptărilor și trendului generat deconsumatori. Pe de altă parte, în cadrul unor domenii sau afaceri specifice s-a impus un proces de digitalizare accelerat, care să le permită acestora să facă față atât noului mediu de afaceri foarte competitiv, cât și situației economice generate de pandemie.

Cum stă România la capitolul cercetare?
Din perspectiva investițiilor în cercetare suntem, din păcate, pe ultima poziție între statele membre UE. Avem însă speranța că potențialul României nu va rămâne nevalorificat și că va fi în continuare luat în considerare în planurile de dezvoltare ale UE. Ne bucură, spre exemplu, că Bucureștiul a fost selectat de reprezentanții guvernelor statelor membre ale UE pentru a găzdui viitorul sediu al nouluiCentru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică. Este nu doar un vot de încredere din partea UE, ci și o recunoaștere a potențialului pe care țara noastră îl are.

Cât de deschise sunt companiile românești față de aderarealaclustere?

Deși a trecut ceva timp de la înființarea primelor clustere de IT din România și comunitatea profesioniștilor din domeniu este familiarizată cu această formă de asociere, suntem încă la început de drum, iar companiile nu înțeleg pe deplin beneficiile pe care aderarea la un cluster le poate oferi în complexitatea lor. Smart Allince Technology Cluster și-a asumat acest rol de educare a pieței, de aceea o componentă principală a misiunii noastre este să susținem organizațiile în tot acest proces de înțelegere și integrare a activităților clusterului în activitățile și planurile de dezvoltare curente. Înțelegem că fiecare organizație este diferită și că fiecare are nevoi care impun flexibilitate și adaptare, astfel că pachetele noastre de membri sunt adaptate acestor profiluri speciale. Ce aduce Clusterul Smart Alliance ca plus valoare se traduce în extra timp și energie pentru comunitatea de IT, în ansamblu, și în facilitarea accesului la resurse și parteneriate pentru membrii săi.
Faptul că înțelegem mediul corporate și nevoile organizațiilor membre, dar și rigorile mediului public, ne ajută să mediem această relație mult mai eficient și să identificăm aspectele de îmbunătățit din legislația românească, promovând activ un parteneriat în care ambii parteneri au de câștigat.
Apoi, pornind de la buna cunoștere a companiilor de IT și de la dificultățile cu care acestea se confruntă, credem că rolul nostru ca liant în facilitarea accesului la parteneriate cu organizațiile de profil din celelalte țări este esențial pentru creșterea și dezoltarea economică.

Care este profilul organizațiilor membre ale Clusterului SmartAlliance?
Companiile membre sunt firme specializate în diverse domenii IT&C de nișă, cu o medie de peste zece ani de experiență pe piață, un total de peste 735 de angajați și colaboratori, peste 2.300 de proiecte livrate la nivel național și internațional în peste 30 de țări din lume și, nu în ultimul rând, o cifră de afaceri totală de peste 41 de milioane de euro.
Cluster-ul Smart Alliance își propune să regândească mediul de afaceri din România și să ajute la transformarea acestui ecosistem într-unul bazat pe etică și transparență în piața de IT&C.

Ce beneficii au companiile care devin membre ale Clusterului?

Susținem un mod de business colaborativ și inovator, în care promovăm un model de subcontractare și colaborare transparent. Prin partajarea de resurse și încurajarea schimburilor de experiență creăm premisele pentru dezvoltarea de noi produse și servicii românești și susținem dezvoltarea start-up-urilor.
În plus, devenind membri ai Clusterului Smart Alliance, companiile au acces la o paletă largă de competențe și au posibilitatea de a colabora cu clustere și organizații din UE pe proiecte de anvergură.

Cum este Smart Alliance diferit de celelalte clustere de profildinpiață?
Smart Alliance reprezintă un cumul de experiențe, consolidate pe mai multe paliere de lucru, acoperind soluții complexe care acoperă optimizarea și managementul de procese de afaceri, servicii pentru infrastructuri IT, servicii integrate și complete de hardware, software și marketing digital, automatizări industriale, consultanță și training în IT. Ne mândrim, spe exemplu, cu faptul ca Smart Alliance este singurul cluster pe domeniul său de specializare menționat înStrategia de Specializare Inteligentă a Agenției pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov.
Dincolo de cifre, Smart Alliance își propune să fie un creator și implementator de soluții inovatoare end-to-end de afaceri pentru sectoarele cheie ale economiei românești și pentru domenii de vârf ale economiei mondiale.

Care sunt planurile Smart Alliance pentru acest an?

Obiectivele noastre strategice includ consolidarea și creșterea vizibilității în piață, atât pe plan național, cât și pe piața externă. Am inițiat deja, după cum menționam, dialogul cu clustere și organizații din Germania și Franța, și avem în vedere proiecte similare și cu alte țări.
Totodată, vom continua planurile de accesare de fonduri europene facilitând accesul la informație pentru membrii noștri. În acest sens urmărim cu atenție calendarul și programele de finanțare adresate atât clusterelor, cât și membrilor sau cliențilornoștri.
Anul acesta ni s-a alăturat un nou membru de onoare, cu reputație solidă în comunitatea științifică și tehnică: Forumul Inventatorilor Români.Credem că această colaborare va susține obiectivele pe termen lung ale clusterului care au în centru creșterea numărului de proiecte inovative, de impact național, dezvoltate prin integratorul cluster-ului.

Care este motto-ul Smart Alliance pentru anul 2021?
Henry Ford spunea Coming together is a begining; Keeping together is progress; Working together is success. Pentru anul acesta ne dorim să menținem unită comunitatea membrilor și să le oferim cât mai multe oportunități pentru a colabora.

Articol publicat în revista Market Watch


ileana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 17 =