Silicon Valley a Europei: cine câștigă cursa de dezvoltare a software-ului dedicat?

Silicon Valley a Europei: cine câștigă cursa de dezvoltare a software-ului dedicat?

“Inteligența artificială va fi motorul unei schimbări de paradigmă și, am putea spune, o nouă revoluție. AI este noua revoluție industrială, industriile deja se adaptează și companiile își fac planurile în mod inovator, realizând imensul potențial de a eficientiza întreaga activitate folosind AI.” spune George Tudor, CEO IT Teams.

Pentru a citi articolul în limba engleză și a afla mai multe detalii despre IT Teams, accesați acest link

An de an, mii de antreprenori și aspiranți se înghesuie la capătul pământului, încercând să-și transforme visele în realitate. Ce face Silicon Valley să fie ce a ajuns în ziua de azi și cum a devenit locația celui mai mare centru tehnologic din lume? Ce face mai exact ca această anumită regiune din California să fie atât de propice pentru fondarea și dezvoltarea unei companii?

Este, evident, o combinație de elemente responsabile pentru Silicon Valley, dar să aruncăm mai întâi o privire la locul de unde a început totul.

În 1884, magnatul feroviar și fost guvernator al statului California, Leland Stanford, împreună cu soția sa, și-au anunțat decizia de a construi o universitate pentru a comemora moartea unicului lor copil, Leland Jr. Universitatea Stanford a fost oficial deschisă pe 1 octombrie 1891 și chiar oferea cursuri gratuite în primii săi ani.

Fred Terman a fost profesor la Universitatea Stanford, vestit pentru succesele sale în asistarea studenților în vederea înființării mai multor companii. Printre studenții săi se numără Bill Hewlett și Dave Packard, cunoscuți pentru înființarea Hewlett-Packard în 1939 în garajul lor.

Politicile pro-antreprenoriale ale Universității Stanford au atras grămezi de studenți nerăbdători să sară în mijlocul acțiunii. Prin colaborarea dintre mediul academic, sectorul privat și guvern, terenul fertil din Silicon Valley a început să dea roade.

Să privim Silicon Valley așa cum este ea astăzi, o vale de 67 de kilometri între San Jose și San Francisco. Este punctul central al mai multor giganți responsabili pentru modelarea tehnologiei așa cum este în momentul de față. Printre numele mari se numără Apple, Intel, Google, Lockheed Martin, HP, TESLA Motors, ORACLE, AMD, NVIDIA, Cisco, Electronic Arts, Facebook și Netflix. Odată cu nașterea acestor companii, inginerii și programatorii ambițioși, care visau la un asemenea loc de muncă, s-au îndreptat către Universitatea Stanford. Admiterea la universitate a devenit extrem de competitivă, ceea ce nu a făcut decât să avantajeze întregul sistem din Silicon Valley, atrăgând și mai multe talente.

Veștile despre numărul tot mai mare de companii de succes s-au răspândit imediat, atrăgând rapid bani, investitori și toate celelalte elemente necesare. Din cauza abundenței de bani și oportunități, oricine cu o idee și un vis a început să se uite înspre Silicon Valley după răspunsuri. Diferența dintre Silicon Valley și orice alt loc a fost echilibrul între averea personală și cea instituțională. Acest fapt a inspirat stabilitate și încredere, ceea ce este absolut necesar în lumea investitorilor.

În momentul de față, nu există o abordare standard care să garanteze succesul unui start-up. Acceleratoarele din întreaga lume își perfecționează în mod constant metodologiile în speranța de a-și optimiza formulele de lansare a start-up-urilor. Printre cei câțiva numitori comuni care contribuie în mod evident la lansarea unui start-up reușit, putem enumera antreprenorul ambițios cu viziune, echipa de angajați foarte talentați, o fundație pentru generarea de inovații și idei noi, accesul la capital pe termen scurt și lung, precum și firmele de tehnologie care doresc să investească fonduri sau să achiziționeze societățile mai mici aflate în dezvoltare rapidă.

Din punct de vedere istoric, Europa a fost în dezavantaj în comparație cu Silicon Valley în ceea ce privește accesibilitatea unor fonduri mari de capital. Pur și simplu nu au fost disponibile suficiente corporații în domeniul tehnologic pregătite și dispuse să investească bani în start-up-uri. Lipsa finanțării inițiale și a oportunităților de creștere promițătoare a îndepărtat tinerii antreprenori, forțându-i să caute în altă parte. Chiar și unele dintre cele mai promițătoare companii din Europa au fost nevoite la un moment dat să traverseze oceanul pentru a avea acces la capitalul din Silicon Valley. Se spune că, la un moment dat, într-o clădire din Palo Alto se găsea mai mult capital decât în întregul ecosistem european al capitalului de risc.

Sfârșitul anilor ’90 a fost un mare eșec pentru firmele europene de investiții financiare, atât de mare încât orice implicare în capitalul de risc era întâmpinată cu batjocură și etichetată ca „joc pierzător” – nimeni nu credea că se mai puteau face bani în acest fel. Printre marile companii europene nefericite s-au numarat NetPartners, 3i Group, Apax, Quester și Frontiers Capital.

Europa nu a dus niciodată lipsă efectivă de antreprenori talentați sau de angajați creativi – nu a fost nevoie la final decât de instrumentele potrivite, de combinarea corectă a acestora și de a le face accesibile antreprenorilor.

Douăzeci de ani mai târziu și Europa este un teren complet diferit.

Fondurile mari de capital de risc sunt acum mai obișnuite în Europa. Fondurile instituționale și fondurile personale au devenit foarte accesibile. Numeroase țări, în special în unele părți ale Europei de Est, au creat stimulente și granturi guvernamentale și chiar pompează bani în proiecte de accelerare.

Un factor determinant în succesul Silicon Valley este diversitatea, o tendință acum găsită și în scena tehnologică europeană. Unele dintre cele mai strălucite minți de ingineri de pe glob se mută acum în orașe tehnologice de top, cum ar fi Berlin, Dublin și Londra. Această creștere a diversității a dus la o creștere masivă a creativității. Nu este deloc surprinzător faptul că Europa a depășit Silicon Valley în numărul de oferte publice inițiale în 2017. Multe dintre cele mai noi inovații tehnologice de astăzi provin din Europa, mai degrabă decât din Silicon Valley, din cauza relaxării reglementărilor, precum și încurajării inovațiilor și dezvoltării.

Replicarea modelului din Silicon Valley nu va funcționa pentru Europa – aceasta va trebui să își creeze propriul ecosistem cu propriile condiții. Adevărul este că Europa nu va avea niciodată o Silicon Valley. Nu va putea niciodată să reproducă ce are de oferit Silicon Valley. Și nici nu ar trebui s-o facă. Dar va reuși și nu va necesita un tip de concentrare similar cu Silicon Valley.

Europa a adoptat un spirit foarte antreprenorial prin crearea unui spațiu perfect pentru dezvoltarea start-up-urilor, oferind tot necesarul pentru succes. Să nu uităm că aproximativ jumătate dintre universitățile cele mai bune din lume în domeniul calculatoarelor se află pe teritoriul european.

În prezent, multe țări și orașe europene au început să ofere stimulente antreprenorilor pentru a atrage talente.

Sectorul tehnologiei financiare este unul dintre cele mai înfloritoare din Europa datorită mediului său de reglementare prietenos. Un raport din 2017 emis de Atomico și Slush arată că sectorul tehnologic a înregistrat o creștere de 32% (+ 4,6 miliarde USD) în 2017, de la 14,4 miliarde USD în 2016. Un alt exemplu foarte bun. Londra tocmai a inaugurat primul său (și primul în lume) cadru de reglementare în acest sens în 2015, cu ajutorul Autorității de Conduită Financiară. Astfel start-up-urile sunt tratate cu indulgență inițial prin reducerea standardelor de conformitate, așa încât în etapa de început acestea să se poată concentra pe realizarea produsului. Această abordare este comparabilă cu cea a unui organ de reglementare care conduce un accelerator.

Reglementările pot fi adesea un obstacol pentru start-up-urile de tehnologie financiară din Statele Unite. În comparație, Europa întâmpină inovația cu brațele deschise. Un exemplu constă în faptul că autoritățile de reglementare obligă băncile europene să acorde furnizorilor de servicii terțe date brute pentru a crea noi API-uri (Application Programming Interface/Interfață de Programare a Aplicațiilor) pentru a gestiona plățile pentru clienți. În State, autoritățile de reglementare lasă băncile să ia propriile decizii în această privință.

Maeștrii tehnologici susțin că abordarea europeană este mai solidă. Nu este o surpriză faptul că fondurile americane de investiții de risc au început să curgă în start-up-uri europene. Ce vor fondurile de investii de risc sunt profiturile rapide – s-a constatat ca start-up-urile europene au mai multe șanse de a genera profituri mai devreme.

Deci, care este alegerea noastră pentru „Silicon Valley” din Europa?

Nu a fost ușor – dar trebuie să renunțăm la Regatul Unit ca primă destinație din Europa în capitalul total investit în sectorul tehnologic. Fostul premier britanic, David Cameron, a numit Londra „Tech City” – Boris Johnson, membru al Parlamentului, a numit-o „capitala tehnologică a lumii”.

Marea Britanie este „fierbinte” acum – cu zeci de acceleratoare pe tot parcursul anului și noi programe introduse tot timpul, se întâmplă mereu ceva. Nu sunt multe țări în Europa care să atingă sumele pe care guvernul britanic le pompează în sectorul tehnologic prin diverse subvenții, finanțări instituționale și multe alte inițiative oferite companiilor nou-înființate sau companiilor cu accent pe inovare. Future Fifty și High Growth Segment (Viitorii 50, respectiv Segmentul de Dezvoltare Rapidă) sunt doar două dintre numeroasele programe lansate de Bursa de Valori din Londra și Tech City UK. Enterprise Investment Scheme și Seed Enterprise Investment Scheme (Schema de investiții în întreprinderi și Schema de investiții în întreprinderi incipiente) sunt două inițiative introduse ca o serie de scutiri fiscale din Regatul Unit în scopul încurajării investițiilor în întreprinderile mici.

În 2017, start-up-urile britanice de tehnologie au strâns mai mult capital cumulat decât orice altă națiune europeană – a fost un an record pentru finanțarea din fonduri de risc. Întreprinderile în dezvoltare din Marea Britanie au înregistrat aproape 3 miliarde GBP în investiții. Este aproape dublu față de suma strânsă în 2016 și de peste patru ori suma cumulată de start-up-urile germane și franceze.

O problemă din ce în ce mai serioasa în Silicon Valley este cât de mult se scumpește totul.

Atomico, o companie de investiții în tehnologie, cu sediul la Londra, are un punct important de vedere. Valorile estimate ale start-up-urilor din SUA sunt de cinci ori mai mari decât cele ale start-up-urilor europene – dintr-un motiv. Costurile de angajare a unui inginer în Silicon Valley sunt proporționale în aceeași măsură. Toate acestea se datorează prețurilor ridicate și încă în creștere ale locuințelor. Din ce în ce mulți antreprenori se gândesc acum de două ori înainte de a se arunca în Silicon Valley. Mulți specialiști susțin că aceste costuri crescătoare reprezintă amenințarea principală și pe termen lung cu care se confruntă Silicon Valley.

Concluzia este clară – antreprenorii și fondurile de investiții de risc trebuie să se orienteze foarte curând spre Europa.

Europa nu mai este ce era acum două decenii. Anii `90 au înregistrat numeroase eșecuri în investițiile de risc, ceea ce a speriat pe mulți. Era vorba despre bani – nu erau suficient de mulți și nu erau ușor disponibili pentru cei care aveau nevoie. Bineînțeles, masele au migrat în locul în care finanțarea venea din abundență, și asta a însemnat Silicon Valley. Combinația dintre resursele disponibile, accesul la fonduri și o rețea vastă de forță de muncă au determinat Silicon Valley să crească semnificativ într-o perioadă scurtă de timp.

Cu toate acestea, cu creșterea vine și inflația și Silicon Valley a simțit cu siguranță efectele. Un raport din 2018 arată că o gospodărie din zona San Jose, cu un venit anual de 117.000 USD, este acum calificată ca având „venituri mici”, în creștere față de cotația de 105.000 USD de anul trecut. Chiar și New York și Los Angeles, notorii pentru costurile lor ridicate de trai, nu se pot compara cu cifrele din Silicon Valley.

Costul mediu pentru angajarea unui dezvoltator Ruby sau Python este de 149.000 USD pe an – și aceste două poziții nici măcar nu ajung pe lista cu primele 10 poziții cel mai bine plătite din Silicon Valley. Recensământul din 2019 din Statele Unite a clasat Silicon Valley, San Jose și zonele înconjurătoare ca având cele mai mari costuri de locuit din SUA., la o valoare estimată de 2340 USD pe lună. Este un lucru obișnuit pentru adulții singuri să plătească o chirie de 2000 USD pentru o cameră.

Perspectiva recentă asupra situației imobiliare din Silicon Valley nu a împiedicat centrul tehnic să atragă talentele, dar cu siguranță i-a încetinit dezvoltarea.

După ani de mers încet în spatele omologului său american, Europa a devenit ultima modă pentru a lansa un start-up în domeniul tehnologiei. Cu o explozie a fondurilor instituționale și numeroase proiecte guvernamentale, antreprenorii din întreaga lume și-au adus talentele în capitale precum Londra, Berlin și Paris, care-i întâmpină cu brațele deschise.

“Apariția AI este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria recentă. AI-ul va modifică radical felul în care vedem lumea și va fi motorul spre progres al anilor viitori.” spune George Tudor, CEO IT Teams.

Uitându-ne la tendințele recente, putem spune că una dintre tehnologiile cu cea mai rapidă creștere este inteligența artificială. Conform datelor din 2018, Statele Unite și China conduc cursa inteligenței artificiale individual, cu cel mai mare număr de companii (1393, respectiv 383). Cu toate acestea, Europa ca întreg are dublu față de China, cu 769 de start-up-uri, reprezentând 22% din start-up-urile orientate pe inteligență artificială din întreaga lume. În Europa, Marea Britanie ia premiul întâi cu 245 de start-up-uri – locul al patrulea la nivel mondial – urmată de Franța cu 109 și Germania cu 106 start-up-uri.

Fără îndoială, Marea Britanie contribuie cu mult la comunitatea inteligenței artificiale. Guvernul său a anunțat o înțelegere între grupurile publice și private, care ar aduce mai mult de 200 milioane USD în investiții în inteligența artificială, dar a și promis în același timp să aducă bani la rândul sau – 30 milioane USD în dezvoltarea de incubatoare și acceleratoare cu accent pe inteligența artificială. Alte firme de investiții de risc, cum ar fi Chrysalix și Global Brain, vor contribui la rândul lor cu 100 de milioane USD, respectiv 50 de milioane USD. Printr-un program condus de guvern, marile universități, cum ar fi Oxford și Cambridge, vor putea să ofere sprijin financiar pentru 1.000 de doctoranzi în inteligența artificială în orice moment, injectând astfel și mai mulți bani în cercetare. Franța a promis și ea să furnizeze o sumă enormă de 1,8 miliarde USD pentru cercetarea în inteligența artificială până în 2022. Președintele francez Emmanuel Macron a luat o poziție pozitivă referitor la cursa inteligenței artificiale și a declarat că vrea să transforme Franța într-o „națiune de start-up-uri”, relaxând legislația muncii și introducând programe de investiții. De asemenea, Germania are de primit o investiție de $ 1,5 milioane USD de la Amazon, care va fi folosită pentru finanțare și dezvoltarea unui nou centru de cercetare, aproape de Institutul Max Planck, unde se fac deja cercetări esențiale privind inteligența artificială.

O prezență internațională competitivă necesită o acțiune coordonată între țările UE. În 2018, Comisia Europeană a prezentat un program care să sporească finanțarea publică și privată în inteligența artificială și să pregătească continentul pentru schimbările iminente socio-economice și etice care vor veni odată cu apariția acestei noi ere. Suma țintă este de 24 de miliarde USD pentru finanțarea inteligenței artificiale până la sfârșitul anului 2020, Comisia Europeană majorându-și investiția proprie la 1,8 miliarde USD în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont 2020.

Iată câteva acceleratoare notabile care pun Europa în fruntea dezvoltării inteligenței artificiale:

Accelerace – Viitorul

Locație: Copenhaga, Danemarca

Finanțare: până la 60.000 EUR

Acțiuni: nu se preiau acțiuni

Durata programului: 6-8 luni

Limitări: disponibil pentru start-up-uri orientate pe Big Data, IOT (Internet of Things/Internetul Lucrurilor), ML/AI (Inteligență Artificială) și alte tehnologii similare

Alte oferte: resurse și instrumente în valoare de 50.000 EUR de la Amazon, Microsoft, HubSpot, Rackspace, Horten, PA Consulting și alții; instruire intensivă în afaceri, cu câte un profesor și un student, cu antreprenori experimentați; susținere și ajutor de la experți de frunte în ecosistemul nordic; spațiu gratuit de birouri la cooperația Symbion, precum și asistență în ceea ce privește relocarea și cazarea în Copenhaga; acces direct la Proof of Concepts (verificarea conceptului/ varianta demo) cu parteneri corporativi relevanți, inclusiv mai multe cooperații Symbion; ajutor cu sarcini administrative, logistică, legislație, etc.

Collider

Locație: Londra, Anglia sau Amsterdam, Olanda

Finanțare: 50.000 EUR sau 100.000 EUR

Acțiuni: 8% sau 10%

Durata programului: 12 săptămâni

Limitări: disponibil tuturor start-up-urilor, însă orientarea pe inteligența artificială implică mai ales interpretarea limbajului natural, a vocii și tehnologia vizuală

Alte oferte: sesiuni intensive de instruire cu un profesor și un student și sesiuni de instruire personalizate; accesul la rețele de îngeri investitori, corporații și alți investitori; conexiuni care garantează interacțiunea de timpuriu cu clienții; avantaje oferite de parteneri precum AWS, Google, Microsoft, SendGrid, Hubspot, IBM și mulți alții; accesul pe viață la spațiul de birouri al rețelei Collider.

Wayra – Accelerator Blockchain și de inteligență artificială

Locație: Edinburgh, Scotia

Finanțare: variază

Acțiuni: variază

Durata programului: 6 luni

Limitări: disponibil pentru start-up-uri orientate pe inteligență artificială, robotică, procesarea limbajului natural, Blockchain și aferente

Alte oferte: acces la susținere și ajutor, rețele și birouri în noul Centru Bayes; accesul la rețelele de investitori ai partenerilor, la agenții guvernamentale, clienți, corporații mari și universități, precum și oportunități de a lucra cu Universitatea din Edinburgh, mai precis cu cercetătorii săi de vârf în domeniul inteligenței artificiale, științei datelor, Blockchain, roboticii și prelucrarii limbajului natural; instruire în spiritul antreprenorial și în afaceri; absolvenții continuă să aibă acces la comunitatea Wayra.

Kickstart

Locație: Zurich, Elveția

Finanțare: pana la 10.000 CHF din cheltuielile de dezvoltare a afacerii sunt acoperiți prin intermediul programului

Acțiuni: nu se preiau acțiuni

Durata programului: 11 săptămâni

Limitări: se acordă prioritate start-up-urilor orientate pe inteligență artificială, Big Data, Blockchain, robotică și aferente

Alte oferte: întâlniri și colaborări cu directori ai corporațiilor și organizațiilor de top din Elveția, cu scopul de a iniția parteneriate de inovare și proiecte-pilot; ateliere de colaborare; sprijin prin consilieri experimentați din ecosistemul de inovare al Elveției; acces la investitori.

Rockstart

Locație: Hertogenbosch, Olanda

Finanțare: 20.000 EUR

Acțiuni: 6%

Durata programului: 6 luni

Limitări: preferință acordată startup-up-rilor cu accent pe luarea deciziilor și analiza predictivă, inspecția vizuală, recunoașterea vorbirii, analiza video și a imaginilor, căutarea și analiza documentelor, algoritmi și biblioteci, vehicule autonome, asistenți virtuali și roboți autonomi

Alte oferte: accesul la ecosistemul de inteligență artificială al Rockstart, partenerii industriali și corporativi, talente; instruire cu un profesor și un student; acces la mentori cu expertiză în inteligența artificială, știința datelor, produse și dezvoltarea afacerii în jurul tehnologiei; spații de birouri și alte facilități; acces la o rețea de investitori formată din peste 200 de investitori locali și internaționali; accesul la comunitatea internațională de absolvenți ai Rockstart, care poate oferi consiliere pentru strângerea de fonduri, suport pentru PR și marketing, servicii juridice și administrative și acces la oferte exclusive; parteneriat cu Academia de Științe a Datelor Jheronimus pentru a oferi acces la know-how și talente de ultimă generație.

Startupbootcamp

Locație: Barcelona, Spania

Finanțare: 15.000 EUR

Acțiuni: 8%

Durata programului: 3 luni

Limitări: preferință pentru start-up-uri cu accent pe inteligența artificială, realitate virtuală, conectivitate, securitate și analiză

Alte oferte: acces la spațiul cooperației pe durata programului și opțiunea de a rămâne încă timp de 3 luni după aceea, gratuit; accesul la peste 1000 de mentori selectați cu atenție din industria IoT (Internetul Lucrurilor) & Data Tech care oferă asistență în mod direct și informații importante; expunerea la o audiență de peste 400 de investitori, parteneri, mass-media și la ecosistemul local; peste 500.000 EUR în parteneriate exclusive cu furnizori de tehnologie de vârf, cum ar fi Amazon, HubSpot, SendGrid și alții; acces la capitalul de risc și îngerii investitori din domeniul respectiv; acces continuu la un ecosistem global de fondatori și mentori.

Founders Factory

Locație: Londra, Anglia

Finanțare: 30.000 GBP

Acțiuni: 4-8%

Durata programului: 6 luni

Limitări: nu se menționează

Alte oferte: oportunități pilot și acces corporativ care oferă beneficii din distribuție, validarea produselor și feedback, acces la date, perspective de piață, relații, credibilitate și capital; acces la o echipă dedicată de experți care ajută fiecare start-up; accesul la o rețea de capital de risc și îngeri investitori

Kapsch Factory1

Locație: Viena, Austria

Finanțare: variază

Acțiuni: variază

Durata programului: 4 luni

Limitări: solicitanții trebuie să fie start-up-uri de serie A și pre-serie A, orientate pe soluții pentru platforme de date de mobilitate, mobilitate urbană integrată, transport autonom, întreținerea viitorului, procesarea plăților și a tranzacțiilor, securitatea informatică și confidențialitatea datelor

Alte oferte: accesul la instrumentele și resursele necesare pentru a realiza proiecte demonstrative de succes și parteneriate strategice de succes cu Kapsch; sprijin financiar și finanțare strategică a proiectelor globale demonstrative; stabilirea relațiilor cu experți din domeniu; idei inovatoare cu directorii globali Kapsch; sesiuni de mentorat cu experți, evenimente și târguri globale din domeniu, suport PR și marketing; cheltuieli de călătorie în timpul Zilelor Kick-Off, Săptămânilor de Accelerare și Zilei Demo sunt acoperite de Kapsch.

Elevate

Locație: Viena, Austria

Finanțare: 5.000 EUR cu potențiale finanțări ulterioare în valoare de 22.500 EUR

Acțiuni: nu se menționează

Durata programului: 5 luni

Limitări: start-up-urile trebuie să se axeze pe înțelegerea limbajului natural, prelucrarea imaginilor, conexiunile de date, date statistice, optimizarea afacerii; cu toate acestea, orice start-up orientat pe inteligență artificială va fi luat în considerare dacă furnizează inovații

Alte oferte: acces la un dezvoltator IT dedicat pentru fiecare start-up individual și un marketer dedicat pentru dezvoltare; instruire cu un profesor și un student și îndrumare de către experți și întreprinzători internaționali; 5 tabere care oferă o mulțime de cunoștințe fundamentale critice; spațiu de birou la weXelerate; contacte cu investitorii, corporații în domeniul specific al start-up-ului; contacte cu primii clienți; contacte cu mentorii și absolvenții; sprijin din partea echipelor de cercetare universitare; formare și instruire în mod direct cu un total de 350 de ore; accesul la și folosirea cadrului de discuții Botbase, propriul chatbot al lui Elevate

StartupYard

Locație: Praga, Cehia

Finanțare: 30.000 EUR cu potențiale finanțări ulterioare

Acțiuni: 5%

Durata programului: 3 luni

Limitări: start-up-urile trebuie să se axeze pe înțelegerea limbajului natural, prelucrarea imaginilor, conexiunile de date, date statistice sau optimizarea afacerii; cu toate acestea, orice start-up orientat pe inteligență artificială va fi luat în considerare dacă furnizează inovații

Alte oferte: acces la peste 1 milion EUR în avantaje oferite prin intermediul programului de parteneriat Global Accelerator Network (Rețeaua de Accelerare Globală), inclusiv accesul gratuit la servicii profesionale precum Amazon AWS și Microsoft Bizpark +; acces la o rețea extinsă de mentori, investitori și consilieri din firmele de top din Europa Centrală în domeniul tehnologiei, finanțelor, telecomunicațiilor, software-ului și comerțului cu amănuntul; acces la directori de nivel C de la KB-Bank, Vodafone, Accenture, KPMG, Seznam, Google, Microsoft, E.ON și mulți alții; sesiuni de mentorat intense cu experți din diverse domenii, inclusiv o serie de directori de nivel C de la companii de tehnologie de vârf, precum și fondatori de afaceri de succes.

Pentru a citi articolul în limba engleză și a afla mai multe detalii despre IT Teams, accesați acest link

Autor: George Eduard Balan, Columnist IT Teams. În prezent locuiește în Toronto. George scrie despre finanțe, afaceri și IT.


Smart Alliance News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + seventeen =