Inovația se găsește la Constanța

Inovația se găsește la Constanța

Interviu cu Elena UNCIULEANU, Managing Partner Reporting Center și

George TUDOR, Managing Partner IT Teams

 

Smart Alliance – Innovation Technology Cluster a prins viață în 2015, din dorința a 20 de antreprenori români de succes pe nișele în care activau de a crea un catalizator al inovației românești. În doar doi ani, promisiunea pe care membrii o făceau, ca Smart Alliance să fie o paletă de experiențe unice, unite sub umbrela unui singur brand care să fie promotorul inovației la nivel național și internațional, s-a adeverit. Creșterea de 30% pe an a avut un impact puternic, iar cifrele (cumulate) vorbesc de la sine: 42,1 milioane de euro cifra de afaceri, peste 800 de angajați, 2,300 de proiecte livrate în 37 de țări din toată lumea. Astfel, în 2017 Smart Alliance a primit prima formă de recunoaștere la nivel european: categoria Bronz pentru Excelență în Management din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor.

Însă, pe lângă proiectele comune de business și obiectivele strategice, membrii clusterului au depus eforturi pentru a crea un proiect de suflet, dar cu impact pe termen mediu și lung, cu implicații majore pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea educației în România: SMART Academy.

SMART Academy este o inițiativă proprie Smart Alliance care a pornit de la nevoia companiilor membre de a atrage și reține resursele umane necesare pentru a se putea dezvolta durabil și coerent. De altfel, nevoia de resurse umane este unanim universală în piața din România; de aceea, prin această academie, Smart Alliance își propune să instruiască tinerii și să le ofere cea mai bună experiență posibilă, într-un colectiv care promovează inovația românească. Scopul principal este ca SMART Academy să devină o punte de lansare pentru tinerii studenți care sunt acceptați și care, la finalul stagiunii, vor avea experiența necesară de a se angaja atât în una din companiile care formează clusterul, dar și în alte companii.

De altfel, primul proiect a fost concursul Estic, derulat sub sigla SMART Academy s-a desfășurat săptămâna trecută, în perioada 17-19 mai, în Constanța, în cadrul Facultății de Matematică și Informatică la Universitatea Ovidius. Din partea Smart Alliance au participat IT Teams și Reporting Center, iar ce-a de-a companie a oferit și premiul special pentru inovație.

 

  1. Smart Alliance: Aveți o experiență de peste 10 ani în IT. Ce înseamnă inovația pentru fiecare dintre voi?

Elena UNCIULEANU: Inovația este modul de a transforma imposibilul în posibil. Ce diferență este între bagheta magică ce transformă straiele ponosite ale Cenușăresei în veșminte de aur și aplicația generatoare de Make-Up a Sofiei Morar, prezentată în cadrul concursului ESTIC? Doar că, pentru cea din urmă există acum demonstrație științifică. Trebuie să modificăm poveștile copilăriei deoarece în formă actuală nu mai par incredibile!

George TUDOR: Consider ca inovatia acompaniata de o executie riguroasa pune in mainile noastre cheile pentru success. Inovatia cere un spirit de observatie foarte bun – e important sa observi cum functionam ca societate, economie, psihologie, etc. Am ascultat clientii mei si i-am sfatuit in utilizarea tehnologiilor curente pentru a inova in diferite domenii – recrutare, fashion, utilitati, plati, medicina si multe altele. Am simtit mereu acea vibratie care se starneste in cadrul echipelor de lucru, acel entuziasm al unui nou inceput care vine din dorinta de a schimba lumea, de a pune o amprenta personala asupra tehnolgiei si implicit asupra experientei de lucru a celor ce vor beneficia de solutiile inovative. Inovatia si dorinta de a construi solutii cu valoare reala pentru societate constituie materialul care sudeaza echipele noastre de lucru la IT Teams. Cultura companiei noastre are ingedientele perfecte pentru a sustine inovatia in produsele pe care le livram clientilor nostri: curiozitatea si dorinta de a descoperi, angajamentul fata de clienti si obiectivele echipei, onestitate si spiritul de echipa.

 

  1. Smart Alliance: Cât de pregătiți vi s-au părut studenții din Constanța, din Facultatea de Matematică și Informatică?

Elena UNCIULEANU: Eu am rămas impresionată de nivelul acestui concurs. A fost mult peste așteptări. Am găsit aici studenți pasionați de inteligență artificială și rețele neuronale. S-au prezentat algoritmi de machine learning, deep learning și algoritmi genetici. Aplicațiile prezentate au acoperit toate tipurile de pattern recognition: recunoașterea facială, a scrisului de mână, a vocii, a celui care vorbește, a imaginii.

George TUDOR: Am intalnit studenti si elevi cu un interes mare pentru tehnologie. Am transmis lucru acesta si public, si in particular, atunci cand am discutat individual cu o parte dintre ei. Am apreciat ca sunt pasionati de IT – software si hardware in egala masura. La sfarsitul acestor intalniri am ramas convins ca vom auzi despre produse si solutii create de tinerii absolventi cu potential de a se ridica la nivelul brandurilor romanesti de talie internationala, cum ar fi Bitdefender, Emag, UIPath, Gecad, Avangate, etc

 

  1. Smart Alliance: Ați avut activități atât pe 17, cât și pe 19 mai (ziua concursului Estic), în cadrul Facultății de Matematică și Informatică. Pe 17 mai ați fost în Facultate unde ați vorbit cu studenții. Care sunt principalele impresii pe care vi le-au lăsat?

Elena UNCIULEANU: Cel mai mult m-a bucurat să regăsesc aici o generație tânără de profesori – foștii seminariști de pe vremea mea. Sunt energici și dornici să le ofere studenților o experiență academică într-adevăr ancorată în realitățile prezentului. De exemplu prorectorul, Alexandru Bobe, a văzut instant oportunitatea parteneriatului dintre Universitatea Ovidius și Clusterul de Inovație Smart Alliance, astfel că la două săptămâni de la prima întâlnire a și organizat primul eveniment cu noi. Iar organizatoarea concursului ESTIC, doamna profesoară de la Facultatea de Matematică și Informatică, Elena Pelican, ne-a întâmpinat la Constanța ca pe niște colegi de breaslă. Nu s-a făcut distincția între studenți, profesori, antreprenori, jurați: acolo eram doar niște pasionaț

i de IT!

George TUDOR: De-a lungul timpului am cunoscut tineri aflati la inceputul carierei lor IT din Brasov, Galati, Bucuresti, insa a fost prima mea ocazie sa intalnesc studenti si liceeni din Constanta.  Da, am fost putin surprins sa vad ca si acolo, talentul lor nativ si pasiunea educatorilor au format o generatie excelenta care sta umar la umar cu cea din orasele cu centre  traditionale de dezvoltare software din Romania.

M-am simtit privilegiat sa merg acolo si sa ii cunosc personal. Cele cateva ore petrecute impreuna m-au ajutat sa imi intaresc atitudinea optimista in privinta evolutiei pietei de munca  – avem tinerii potriviti nu doar sa ne ajute in ceea ce facem dar si sa ne depaseasca. Practic, pentru cresterea sectorului IT trebuie doar sa avem parte de decizii politice si economice inspirate, cu cat mai putine derapaje, altfel capacitatea intelectuala si talentul ne bat la usa. Trebuie sa ii primim. Altfel, stim cu totii care va fi alternativa acestor tineri talentati.

 

  1. Smart Alliance: Știm cu toții că la nivel de industrie este nevoie ca facultățile de profil din țară să dubleze, anual, numărul de absolvenți ca să mai domolească nevoile pieței. Credeți că aceste concursuri sunt utile?

Elena UNCIULEANU: Eu la acest concurs am făcut de fapt selecția de angajare! Pentru că aici i-am vazut live, entuziasmați, încrezători, carismatici, în cea mai bună variantă a lor, așa cum vor ei să se facă remarcați! Un astfel de concurs este mult mai relevant decât un CV sau un interviu de angajare, căci conține toate probele necesare: proba practică (aplicația), abilități de public speaking la susținerea lucrării, fair play, rezistența la stres sau la succes – la anunțarea câștigătorilor. Și toate acestea în timp real și nu dupa un scenariu de HR.

George TUDOR: Eu am facut parte din juriu alaturi de profesorii Universitatii Ovidius – multumesc pe aceasta cale colegilor de cluster pentru faptul ca m-au desemnat sa jurizez concursul ESTIC din 19 Mai. Asa cum ziceam e nevoie de mai multa forta de munca in IT. Concursurile sunt un prilej bun de a crea repere pentru ceilalti studenti. Competitia, intr-un sens mai larg, ajuta la crearea unor astfel de repere, chiar daca sunt temporare. Ca sa exemplific, chiar dupa concursul ESTIC din Constanta am primit vestea ca felete de la echipa Kernel Panic au castigat concursul Technovation Romania si vor ajunge sa prezinte ideea lor in Sillicon Valey (https://www.youtube.com/watch?v=MCYoZM5aYAY) Am cunoscut echipa personal si am ramas profund impresionat de rapiditatea cu care gaseau solutii la problemele practice. Evident, se observa din elicopter acea doza de entuziasm si pasiune pusa in proiectul lor.

Ar trebui sa ne asiguram ca impartatism aceste experiente si rezultate. Aratam si celorlalti studenti ca performanta se poate face azi, nu maine sau in alta zi in care vor fi alt fel de conditi. Nu, astazi multi din tinerii nostri pot veni sa ne ajute sa livram in egala masura tehnologie de calitate si inovatie Romaneasca.

E nevoie de multe masuri economice, politice si chiar de strategie pe termen lung in educatia romaneasca pentru a dubla numarul de absolventi. Insa ce putem face astazi este sa ne asiguram ca toti cei care ajung la finalul studiilor raman in domeniul IT in Romania. Asta cu siguranta va da satisfactie maxima profesorilor. Cativa dintre ei mi-au spus ca nu exista o satisfactie mai mare pentru ei decat sa vada un absolvent al Universitatii dezvoltandu-si potentialul maxim in profesia aleasea.

 

  1. Smart Alliance: După ce ați jurizat concursul, plănuiți să faceți și angajări după această vizită în Constanța?

Elena UNCIULEANU: Discutând cu studenții, am înțeles cum să-mi organizez procesul de colaborare cu ei, astfel că începând cu această vară, anual,  la sediul Reporting Center vor avea loc: stagiu de practică de două saptamani cu cei din anul I, internship pe perioada verii cu cei din anul II și angajări efective cu absolvenții din anul III.

Cât despre premii… a fost extrem de greu să decid cui să acord premiul special Reporting Center. Atât de greu încât, în final, m-am decis să acord două premii.

Primul premiu l-am acordat lui Andrei Dumitrașcu pentru aplicația de autentificare folosind semnatura scrisă de mână, datorită faptului că a prezentat o aplicație „la cheie” in care mi-am facut cont pe loc si am putut sa o testez cross-check cu colegul meu, George Tudor, intr-un minut!

Si functiona!

Cel de-al doilea premiu Reporting Center l-am acordat castigatorului absolut Eugeniu Vezeteu, din Republica Moldova, care a oferit un spectacol complet. Showman prin excelenta, parea un VJ care mixeaza cu lejeritate formule de matematica sau fizica, alaturi de teste de voce si redare aplicand algoritmica de speech recognition. M-a impresionat cand ne-a marturisit ca niciun profesor nu a scapat de intrebarile sale, documentandu-se din cursurile tuturor pentru tema abordata. Asta mi-a demonstrat ca stie sa-si culeaga informatiile, lucru indispensabil pentru cine vrea sa faca performanta in industria IT.

George TUDOR: Noi am lansat o provocare pentru studenti in a-si incepe aventura in IT alaturi de echipa noastra de astronauti (zambeste), iar primii 10 studenti s-au inscris deja pentru decolare. Urmeaza acum sa facem testele de rutina sa ne asiguram ca rezista in misiunea pe care le-o pregatim, iar aceste teste cu siguranta nu vor fi usoare. Vom masura cunostintele si pasiunea, acestea vor dicta numarul viitorilor colegi intalniti in cele cateva zile  incantatoare petrecute alaturi de ei si de dascalii lor.

 


sa_admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *