ConectX, proiect de digitalizare a societății, Inovație românească selectată să participe la ARCH SUMMIT în Luxemburg

ConectX, proiect de digitalizare a societății, Inovație românească selectată să participe la ARCH SUMMIT în Luxemburg

Compania Insights Enterprise, membru al Smart Alliance Innovation Technology Cluster, a fost selectată de Vodafone Group PLC să participe în cadrul evenimentului anual ARCH SUMMIT din Luxemburg cu proiectul său, ConectX, ce a fost construit în jurul conceptului de digitalizare sistemică astfel încât să ofere clientului, în domeniul public sau privat, cele mai bune servicii de operaționalizare digitală. Astfel, ConectX presupune construcția unei infrastructuri digitale sistemice în cadrul unei entități publice sau private al cărui scop este de a reduce costurile și crearea de interoperabilitate și standardizare în spațiul digital.

Proiectul ConectX este un ecosistem conceput folosind principiul unei „coloane verterbrale sistemice” (CORTEX) care facilitatează prestarea (1) serviciilor de e-guvernare de către instituțiile publice (în cadrul unui subsitem denumit Digitax), a (2) serviciilor financiare și de asigurare de către instituțiile financiar-bancare și companiile de asigurări, a (3) serviciilor juridice prestate de notari, avocați și executori judecătorești, a (4) serviciilor medicale prestate de către unitățile medicale publice și private, a (5) serviciilor de utilități publice funizate de companiile de utilitate publică și, nu în cele din urmă, a (6) serviciilor educaționale prestate de instituțiile de învățământ public și privat.

Ecosistemul adresează marile probleme cu care societatea românească s-a confruntat în ultimii 15 ani în crearea infrastructurii digitale: identitatea electronică, semnătura electronică și semnarea electronică, plăți electronice, arhive electronice automatizate, interoperabilitate, standardizare, open data, big data, cloud computing și conformitate (GDPR, eldas, NIS, PSD2) etc.

Construcția subsistemului Digitax a început în urma cu trei ani, cu un amplu proces de cercetare realizat alături de instituțiile publice din București, această etapă consumând mai bine de 10 luni. La capătul acestei perioade a început etapa de dezvoltare, pe parcursul căreia sistemul a atins o complexitate fără precedent. În prezent sistemul este în faza de testare la mai multe instituții din țară: Direcțiile de taxe și impozite din București, Primăria Alba Iulia, Piatra Neamt, Ploiești, Târgoviște și Constanța
Proiectul pilot va fi finalizat la finalul lunii aprilie 2019 sistemul fiind pregatit pentru implementare.

Insights Enterprise este compania care dezvoltă proiectul ConectX, beneficiind de expertiza acumulată în perioada 2011-2019 în gestionarea proiectului Ghiseul.ro. Experiența gestionării platformei naționale de taxe și impozite este cea care a stat la baza proiectului ConectX.

Insights Enterprise este un vehicul destinat să devină o companie publică deschisa tuturor celor care doresc să contribuie și să se implice în construcția infrastructurii digitale a României conștienți fiind de beneficiile pe care această infrastructură le va aduce societății românești.

It`s only fair to share.Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Comments are closed.